Op het podium: Senior Registerrestaurator Inske Immink

In deze rubriek stellen we graag nieuwe Register Restauratoren aan u voor. Deze keer meubelrestaurator Inske Immink. Met haar bedrijf Immink Restauratie restaureert en conserveert ze antieke meubelen, historische interieurs en houten kunstobjecten vanuit haar werkplaats in Heemstede.


Inske Immink in haar atelier in Heemstede - foto: ERM

Wat trekt je aan in het vak van restaurator?
“De diversiteit. Ik zie van alles voorbijkomen en dat verveelt nooit. Van het kleine werk aan kasten, tafels, stoelen en interieurdelen tot aan het eruit halen en opnieuw leggen van historisch parket. Dat is wat meer grof werk, maar vind ik ook heel leuk. Over dat laatste, dat zien we veel in huizen waar in de vorige eeuw gaten in het parket zijn gekomen voor verwarmingsbuizen of dat het gelegde parket is gaan wijken op bepaalde delen. Dan halen we bijvoorbeeld het parket op delen los, en sluiten we het aan de zijkanten onder de plinten opnieuw op zodat het zonder naden ligt”

Je bent al 20 jaar actief als restaurator, zie jij verschuivingen of trends?
“Toen ik begon was antiek nog wat waard. Dan had ik klanten die een zogeheten meidenkastje op de veiling hadden gekocht die lieten ze restaureren. Die handel is er niet meer. Bijna alle objecten die ik binnenkrijg hebben een verhaal en zijn van emotionele waarde. Neem dat kastje in de hoek, dat ziet er vrij normaal uit, maar aan de binnenzijde zie je dat het kastje is gemaakt van hergebruikte beschilderde panelen uit de 18e eeuw. Dat maakt het historisch een heel interessant meubel en dus laten ze het restaureren.

“In de Kringloop kom ik nu wel eens kastjes tegen van vijftien euro die technisch van prima kwaliteit zijn, en daarnaast staan moderne dingen van IKEA die technisch veel slechter zijn, maar die veel duurder zijn geprijsd. Soms haal ik zelf ook spullen uit de Kringloop om het hergebruik van het materiaal: dan zie ik een tafelblad van massief mahonie dat voor mij dankbaar restauratiemateriaal is. Het is voor mij dan ook echt een duurzaam beroep: meubels worden weer mooi gemaakt en kunnen weer generaties lang mee.”

Wat maakt voor jou een goede meubelrestaurator?
“Ik vind dat je altijd kritisch moet blijven kijken naar jezelf en dat je nooit dingen moet doen omdat je ze altijd zo doet. Daarmee bedoel ik ook dat je bij een restauratie kan kijken naar moderne technieken en materialen. Ook is het een kwestie van heel veel vlieguren maken. Simpelweg door te doen, leer je.”

Welke objecten zie je het meest?
“Dat is echt heel verschillend. 60 procent van wat ik doe zijn objecten in de werkplaats. Van tafels met oppervlakteschade tot stoelen met constructieve problemen. De andere 40 procent zijn restauraties op locatie aan vaste interieurs. Die variatie vind ik heel erg leuk. Het contact met collega’s is ook goed. We hebben goed overleg en ik zie dat ook totaal niet als concurrentie. We kunnen veel van elkaar leren en ik merk dat als je je openstelt, je ook veel kennis en waardering terugkrijgt. Soms zeg ik ook wel eens gewoon ‘dit weet ik niet’ en ‘hebben jullie een idee hoe ik dit moet oplossen?’


Van museumhuizen zoals Van Loon gaat het hart van Inske Immink sneller kloppen - foto: Wikimedia

Wat is voor jou de meerwaarde van het Restauratoren Register?
“Heel eerlijk? Op dit moment heb ik daar nog geen antwoord op. Maar ik heb wel de hoop dat we toe kunnen werken naar iets dat er voor zorgt dat erfgoed optimaal wordt gerestaureerd. Ik zie nog wel eens dat er tijdens een restauratieproces, ook bij grotere instellingen zoals een kerk, beslissingen worden genomen waar beter over nagedacht had kunnen worden. “

Van welk meubel gaat jouw hard sneller kloppen?
“Ik heb een voorliefde voor interieurs waarin de objecten staan zoals ze ook zijn gebruikt. Ik ga veel liever naar museumhuizen zoals Huis Willet-Holthuysen en Van Loon dan objecten die in een museum rij na rij staan tentoongesteld zonder context. Ook ben ik gek op kerken met al die objecten die erin staan.”

Naast Inske Immink zijn ook de volgende restauratoren nieuw in het Register: