Nieuwe handreiking dendrochronologie gepresenteerd
Op het multidisciplinaire symposium over dendrochronologisch onderzoek is een nieuwe Handreiking gepresenteerd die in opdracht van de RCE en ERM is opgesteld. Deze praktische handreiking met checklist helpt opdrachtgevers bij het geven van een goede opdracht tot dendrochronologisch onderzoek. Bij deze handreiking is ook een informatieblad ontwikkeld over de beste wijze van monstername bij o.a. houten voorwerpen.
Dendrochronologisch onderzoek - foto: Esther Jansma, RCE
De drukbezochte bijeenkomst op 2 november jl. stond in het teken van deze bijzondere, meest exacte dateringsmethode die we kennen bij roerend erfgoed, bouwhistorisch onderzoek en archeologie. Over de bijdrage van Leonore van Sloten van museum Rembrandthuis kan je elders in deze nieuwsbrief meer lezen. Na een pauze kregen de (bijna honderd) deelnemers gelegenheid een van drie aangeboden pop up laboratoria te bezoeken.
Aan het eind van de dag werd een nieuwe handreiking gepresenteerd. Dagvoorzitter Jos Bazelmans van de RCE constateerde dat er grote stappen zijn gezet in de ontwikkeling van dendrochronologie en het verzamelen van de opgeleverde gegevens, maar dat er nog veel werk aan de winkel is. Zowel wat betreft het delen van gegevens, als in de samenwerking met andere wetenschappelijke disciplines. ‘We moeten op zoek gaan naar nog meer multidisciplinaire verbinding, nog meer kennisborging en nog meer mogelijkheden tot ontsluiting’, riep hij de deelnemers op.
Wilt u meer weten over het symposium dendrochronologie, kijk dan hier. Of de handreiking bestellen of downloaden klik dan hier.
Pop-up Dendrolab jaarringdonderzoek - foto: Esther Wieringa