In maart: start Restauratie Roerend Erfgoed Kunstgeschiedenis bij de NCE
Onder professionele restauratoren van roerend erfgoed bestaat behoefte aan het actief onderhouden van kennis en praktische vaardigheden, onder andere op het gebied van kunstgeschiedenis. Het NCE voorziet in deze behoefte door het aanbieden van de specialisme overstijgende studiemodule ‘Kunstgeschiedenis voor restauratoren’. De module start in maart.
Foto: Museum Prado
Deze studiemodule is ontwikkeld in samenwerking met restauratoren van Restauratoren Nederland, Art Restorers Association Nederland en Restauratoren Vereniging Noord.
Het professioneel restaureren van roerend erfgoed vereist de juiste basiskennis en het actief onderhouden van je kennis en vaardigheden. Het actueel houden van je vakbekwaamheid is vanzelfsprekend voor een professioneel restaurator.
De studiemodule Kunstgeschiedenis voor restauratoren biedt de restaurator een introductie op de kunstgeschiedenis. Het doel is om de restaurator de weg te leren in dit vakgebied en aanknopingspunten te bieden voor toepassing in de praktijk. Ook leren de deelnemers hoe een restaurator kan bijdragen aan kunsthistorische kennis, hoe je kunsthistorische kennis kan verzamelen en welke kennis relevant is om te betrekken bij bijvoorbeeld een restauratieverslag.
De studiemodule gaat vergezeld van een syllabus met verdiepende essays en handleidingen voor het gebruik van bronnen en bibliotheken en interviews met restauratoren en hoe zij vanuit hun praktijk bijdragen aan de kunstgeschiedenis. Deze studiemodule is ook interessant voor andere professionals die dagelijks met kunstvoorwerpen werken, zoals bijvoorbeeld collectiebeheerders en conservatoren.
De studiemodule Kunstgeschiedenis kent per cursusdag een korte presentatie die door de cursisten wordt gegeven. De laatste cursusdag wordt afgesloten met een schriftelijke eindopdracht. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een NCE-certificaat. Met NCE-certificaten kun je aantonen dat je actief bent met bij- en nascholing. Dit is onder meer relevant voor mogelijke deelname aan het Restauratoren Register.
De studiemodules tellen mee als nascholing of als bijscholing in het kader van de tijdelijke Overgangsregeling Restauratoren Register.
Ook staan in 2024 weer de bij- en nascholingsmodules Basischemie voor restauratoren, Documentatie in woord en Beeld en Restauratie-ethiek weer op het programma.
Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.