In de maak: E-depot voor restauratieverslagen
Alle restauratieverslagen op één centrale plek en toegankelijk voor iedereen die daar een belang bij heeft, dat is het idee achter het E-depot Restauratiedocumentatie. Een centrale database voor verslagen van restauratoren en restauratieonderzoek. Binnen afzienbare tijd moet het werkelijkheid zijn.
“Het idee komt voort uit de wereld van archeologie en bouwhistorie. In de archeologie worden al jaren archeologische verslagen verzameld in een database en sinds vorig jaar gebeurt dit ook met bouwhistorische verslagen.” Aan het woord is Michelle Vergeer, RegisterRestaurator schilderijen en bestuurslid van Restauratoren Nederland en een van de drijvende krachten achter dit nieuwe initiatief.
Het idee is even simpel als logisch: wie een schilderij, meubel of ander kunstvoorwerp onder handen neemt maakt een verslag van die restauratie. Nu is dat verslag nog bijna altijd alleen voor de opdrachtgever. Door die verslagen op FAIR wijze te ontsluiten, (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) kan een volgende eigenaar of restaurator van het object altijd zien wat eraan is gerestaureerd. “We krijgen als vereniging wel eens archieven van restauratoren aangeboden die met pensioen gaan. Daar is nog niet een goede oplossing voor. Sommige kunnen naar het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, maar die nemen lang niet alles aan”, zo vertelt Vergeer.
Daarmee gaat kennis en geschiedenis verloren over de biografie van kunstvoorwerpen en een stimulans voor restauratiekwaliteit. “We zijn dit project gestart met een grote subsidieaanvraag, maar toen we helaas net buiten de boot vielen, hebben we toch besloten door te gaan. We gebruiken daarvoor de structuur van DANS, het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. Nu zijn we met een nieuwe aanvraag bezig en naast Restauratoren Nederland, stichting ERM en DANS is ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) bij ons aangesloten. Ook zij hebben in de restauratieopleidingen de afgelopen jaren veel verslagen en onderzoek gedaan.”
Als de nieuwe subsidieaanvraag wordt goedgekeurd kan het systeem binnen twee jaar draaien, verklapt Vergeer. “We hebben al een hele kleine pilot gedraaid met een aantal RegisterRestauratoren en ik vertel er al over op bijeenkomsten en platforms. Daarnaast hebben we een klankbordgroep met meerdere partijen met vertegenwoordiging door het hele werkveld, van musea en instituten tot zelfstandige restauratoren.”
Meer weten?
Neem contact op met Michelle Vergeer of Esther Wieringa.
Restaureren en documenteren - foto: Han Boersma