Al ingeschreven voor NCE-studiemodule(s)?

Het NCE biedt drie specialisme overstijgende studiemodules aan voor restauratoren van roerend erfgoed. Inmiddels is zeker dat de studiemodule Basischemie voor restauratoren in april 2023 kan starten. Er is nog een enkele plaats beschikbaar, dus heb je interesse? Schrijf je dan snel in. Voor de studiemodules Ethiek en Documentatie in resp. mei/juni 2023 en oktober 2023 kun je je ook al inschrijven.

Chemie – 5, 19 en 26 april 2023 Amersfoort (bijna vol)
Op 5 april 2023 begint de driedaagse studiemodule ‘Basischemie voor restauratoren’. Deze module wordt gegeven door theoriedocent Joen Hermans en praktijkdocent Carien van Aubel. Beiden hebben een scheikundige achtergrond. Joen is Assistant Professor Conservation Science bij de UvA. Na zijn promotie op het onderwerp chemische processen in olieverfschilderijen, heeft Joen enkele jaren als chemicus bij het Rijksmuseum in Amsterdam gewerkt. Daarna wist hij bij NWO financiering te verkrijgen voor nieuw onderzoek dat hij uitvoerde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Carien is zelfstandig restaurator, gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst en werkt in Nederland en Engeland in onder andere het Victoria & Albert Museum. Carien begeleidt de deelnemers bij het uitvoeren van de diverse scheikundige proeven die de deelnemers mee krijgen als huiswerk om de opgedane theorie in de praktijk uit te voeren. De deelnemers krijgen met deze studiemodule “gevoel voor chemie en de basiskennis om te weten hoe te handelen”, aldus Joen. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.


Docenten: Joen Hermans & Carien van Aubel - foto's: NCE

Ethiek – 9, 16, 30 mei en 12 juni 2023 Amersfoort (er is nog plek voor deelnemers)
In mei 2023, doorlopend naar juni 2023, staat de studiemodule Ethiek op het programma. Docenten zijn boekrestaurator Natasha Herman en IJsbrand Hummelen, gepensioneerd senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Tijdens de studiemodule gaan de docenten in op vragen als ‘wat is ethiek?’ en ‘hoe gebruiken we ethiek?’ “Dat moet je weten om te begrijpen hoe we onze professionele ethische code kunnen interpreteren en beleven”, aldus Natasha. Co-docent IJsbrand Hummelen vult aan: “Deelnemers maken kennis met de spannende recente ontwikkelingen op het gebied van theorie en besluitvorming in de context van een conservering/restauratie en passen inzichten en concepten daarvan toe in case studies uit hun eigen praktijk.” Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.


Docenten Natasha Hermans en IJsbrand Hummelen - foto's: NCE

Documentatie in woord en beeld – 5 en 26 oktober 2023 (nieuwe data! - er is nog plek voor deelnemers)
Voor de studiemodule Documentatie in woord en beeld hebben we nieuwe datums vastgelegd: deze module vindt plaats op 5 en 26 oktober 2023. Docent is Machteld Jacques, zelfstandig restaurator van hout en meubelen en collectiemanager bij Vereniging Hendrick de Keyser. Het komt regelmatig voor dat een restaurator een object onder handen krijgt, dat duidelijk is gerestaureerd, maar waarvan iedere snipper informatie over de ingreep ontbreekt. Zij verwoordt het belang van een goede documentatie als volgt: “Door heldere, goed gestructureerde en volledige documentatie in woord en beeld van restauratie-ingrepen beschermen we het verleden en de toekomst van ons roerend erfgoed.” Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.


Docente Machtend Jacques - foto: NCE

Kennis en vaardigheden onderhouden
Onder professionele restauratoren van roerend erfgoed bestaat behoefte aan het actief onderhouden van kennis en praktische vaardigheden, onder andere op het gebied van chemie en het vastleggen van behandelingen. Het NCE voorziet in deze behoefte door het aanbieden van specialisme overstijgende studiemodule voor restauratoren van roerend erfgoed. Deze studiemodules zijn ontwikkeld in samenwerking met o.a. restauratoren van Restauratoren Nederland, Art Restorers Association Nederland en Restauratoren Vereniging Noord.

Restauratoren Register accepteert NCE-certificaat
Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een NCE-certificaat. Met NCE-certificaten kun je aantonen dat je actief bent met bij- en nascholing. Dit is onder meer relevant voor mogelijke deelname aan het Restauratoren Register. De studiemodules tellen mee als nascholing of als bijscholing in het kader van de tijdelijke Overgangsregeling Restauratoren Register.

Kijk hier voor meer informatie over de inhoud van de modules, de kosten en het STAP-budget.